A tápiókagyöngy az ázsiai konyha egyik fontos alapanyaga, elsősorban desszertekben jelenik meg. A tápiókalisztet a maniókagyökérből nyerik. A tápiókagyöngyöt japán gyöngynek is szokták nevezni, jópofa, apró buborékokhoz, vagy nagyobb szemű kaviárhoz hasonlít, a csúcskonyhák is szívesen játszanak vele. Tápióka gyöngy tápiókapuding készítéséhez. Elkészítése: a gyöngyöket be kell áztatni kb 5-10 percig vízbe, vagy növényi tejbe (pl. Sojade szójatej), amíg a gyöngyök megpuhulnak. Ezután lassú tűzön főzni kell, eközben hozzá lehet adni az ízesítő anyagokat (pl, vanília, karobpor, fahéj, mazsola, stb) ízlés szerint. Mikor összesűrűsödött vegyük le a tűzről, öntsük bele kis tányérkákba és abban hagyjuk kihülni. Díszíthetjük aszalt gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel stb.